צילום פריחה בטבע – קומפוזיציה, אור, פוקוס ועומק שדה - איך הבחירות הצילומיות שלנו משנות את הסיפור
- Sarit Carmon
- 27 בפבר׳
- זמן קריאה 6 דקות
עודכן: 9 במרץ
מאמר זה נכתב לקראת חודש הטבע והפריחה בחדר כושר לצילום, במהלכו נתעמק בנושא ונדייק את כל האלמנטים הדרושים לצילום טבע ופריחה מהממים, בתקופה הכי יפה של הטבע הישראלי.
חודש מרץ הוא אחד החודשים הקסומים ביותר לצלמים. אחרי חורף גשום, השדות מתכסים בשמיכות של צבעים וגוונים, והאור האביבי הופך כל טיול בשדות לסט צילומים טבע מרהיב וצבעוני. אך כדי שהצילומים שלכם יהיו יותר מרק "עוד תמונה יפה", אלא כאלה שמספרים סיפור ומייצרים תחושה של חיבור לטבע, נדרשת מחשבה והבנה עמוקה יותר של מספר עקרונות בצילום.

במאמר זה נצלול לעולם הצילום הטבעי ונגלה איך להפוך תמונות של פרחים, שדות ונופים לאומנות מלאה חיים, מרגשת ומעוררת השראה.
מה הסיפור שהתמונה שלכם מספרת?
דמיינו שאתם מטיילים בטבע. מסביבכם שדה כלניות שפורח במלוא הדרו, כל עלי הכותרת רוטטים קלות ברוח האביבית. אתם מרימים את המצלמה, מכוונים את העדשה ומתכוננים ללחוץ על המחשף (כפתור הצילום).
אבל חכו עם זה רגע. לפני שאתם מצלמים – עצרו וחשבו טיפה מעבר לפריים היפה שבא לכם לצלם.
איזה סיפור או רגש תרצו להעביר לצופה?
האם אתם רוצים להציג מרחבים אינסופיים של פריחה שופעת?
או אולי דווקא להתמקד בפרח בודד על רקע טבעי נקי בצורה מינימליסטית?

צילום שדה רחב עם אלפי פרחים פורחים יכול לשדר תחושת חיים, התחדשות, עוצמה ושפע. פרח בודד, מכוסה בטיפות טל, על רקע מטושטש – ישדר רוך, שבריריות ורומנטיקה. צילום בפרספקטיבה נמוכה עם אור שמש המגיע מאחור יכול להדגיש שקיפות יפהפייה של עלי הכותרת וליצור תמונה קסומה ומוארת.
אז איך להחליט מה צלם בתוך מגוון התחושות והסיטואציות האפשריותס?
לפני שאתם מצלמים, הקדישו כמה שניות להתבוננות והעמקה בסצינה שלפניכם. הביטו סביב, נסו להבין מה הכי מושך את תשומת לבכם, נסו להתחבר לתחושה שאתם חווים מול הנוף המהמם, חשבו איך להעביר את אותה התחושה לצופה.
בחירת הסיפור תעזור לכם לקבל מספר החלטות שידייקו את הצילום שלכם. למשל, עם איזו עדשה כדאי לצלם - רחבה, טלה או מאקרו? על איזה אזור להתמקד בתוך הנוף - זה שמלא בפרטים או זה שיש בו פריטים בודדים ומבודדים? מה תהיה הקומפוזיציה ומה יהיה מיקום האובייקטים השונים? עם איזה אור כדאי לי לעבוד ואיך לחזק בעזרתו את התחושה שארצה ליצור אצל הצופה?
אין כאן נכון או לא נכון. יש את מה שאתם רוצים ליצור.
הדבר הכי נכון זה שתייצרו את הרעיון הצילומי מהלב ולפי האינטואיציה האישית שלכם ואז כל מה שנותר לכם זה לצלם את הסיפור בצורה הכי מדהימה שרק אפשר.
קומפוזיציה בצילום פרחים – איך להדגיש את היופי?
קומפוזיציה היא הדרך בה אנו מסדרים את האלמנטים השונים בפריים וקובעים את יחסי הגומלין ביניהם. היא זו שתקבע אם התמונה תהיה מעניינת או שגרתית, אם היא תמשוך את עיני הצופה או תיעלם בין אלפי תמונות אחרות.

בחירת זווית צילום – איך היא משפיעה על התחושה בתמונה?
צילום מלמעלה (Top Down View) - כאשר מצלמים פרח מזווית עליונה, מקבלים מבט מחקרי ומסודר, כמו מבט של חוקר בוטניקה שבוחן את המבנה הגיאומטרי של הפרח. זווית צילום כזו מייצרת לרוב תחושה של צילום תיעודי, עם תמונות שצפוי שנראה באתרי טיולים לקהל הרחב או ויקיפדיה.
מעבר לתחושה התיעודית, הרקע בצילום מזווית גבוהה הוא הרצפה. לרוב, רקע כזה פחות מעניין וגם קרוב יחסית לאובייקט עצמו, מה שיקשה על אפקט הטשטוש שלו והבידוד של הפרח מבסביבה. לטעמי האישי, הייתי נמנעת מהזווית הזו מנקודת המבט האומנותית.
צילום בגובה העיניים של הפרח (Eye-Level View) - כאשר מתכופפים לצלם את הפרח בדיוק בגובה העיניים, ואף נשכבים לפניו - מתקבלת תחושה של חיבור אישי יותר עם הנושא והתמונה הופכת להיות לפורטרט של ממש ולא לעוד צילום של פרח יפה. זווית זו מעבירה תחושת אינטימיות וקרבה ומומלצת לפרחים עם מבנה ייחודי, כמו צבעונים, רקפות ולוטוסים.
מעבר לתחושה האינטימית, זווית צילום כזו מאפשרת לנו לכלול אלמנטים נוספים בקדמת הפריים שיהיו מטושטשים ויוסיפו לתחושת העומק. בנוסף, הרקע בזווית כזו רחוק יותר מהאובייקט מה שיעזור לאפקט הטשטוש.

צילום נמוך כלפי מעלה (Low Angle Shot) - אם תצלמו את הפרח מזווית נמוכה, כך שהוא "נשקף" כלפי השמיים, תקבלו פריים שבו הפרח נראה עוצמתי, גדול מהחיים ואפילו הירואי. טכניקה זו עובדת מעולה בתוך מקבץ גדול של פרחים ויכולה להציג זוויות צילום מעניינות ולא שגרתיות.

בחירת רקע נקי ותואם לסיפור הצילומי
רקע מטושטש ורך מייצר הפרדה ויזואלית בינו לבין האובייקט המרכזי ובצורה כזו מבליט אותו עבור הצופה. שימוש בצמצם פתוח (f/2.8 עד f/5.6) יאפשר בדיוק את זה - יצירת רקע חלק ואוורירי בעוד שהפרח נותר חד ומדויק. טכניקה זו יוצרת תחושת עומק בתמונה וגורמת לה להיראות אומנותית יותר.
תזכרו שהצמצם הוא לא הגורם היחיד שמשפיע על הטשטוש - אלא גם המרחק של הרקע ביחס למרחק שלכם מהפרח. ככל שהרקע רחוק יותר מהפרח, כך הטשטוש יהיה משמעותי יותר – ולכן זווית נמוכה בגובה הפרח תעזור ליצור רקע חלק ומבודד, שידגיש את יופיו של הפרח בצורה המקסימלית.

כדי להשיג רקע נקי, חפשו אזורים שבהם הרקע אחיד יחסית ורחוק מהאובייקט – למשל שמיים בהירים, שיח או עץ עם עלים ירוקים עם טקסטורה רכה. הימנעו מרקע עמוס בפרטים קטנים ונקודות צבע שיכולות להפריע לעין ולקחת חלק מהפוקוס של הצופה מהפרח. וודאו כי כל מה שנמצא ברקע תומך ומחזק את הסיפור המרכזי. למשל, רקע של עץ ירוק יתחבר לסיפור הטבעי של הסצינה ואילו רכב חונה פחות.
נושא הרקע בצילום בכלל ובצילום פרחים בפרט הוא עד כדי כך חשוב, שהחלטתי להקדיש לו מאמר אחד שלם, שישלח אליכם כמה ימים אחרי פרסום המאמר הזה.
האור – איך להשתמש בו נכון בצילום פרחים?
האור הוא האלמנט החשוב ביותר בצילום, והוא זה שיקבע אם התמונה שלכם תהיה עדינה ורכה או עוצמתית ודרמטית. לעוצמת האור, לצבע שלו והזווית ממנה הוא מגיע יש תפקיד מרכזי בסיפור שתרצו לספר והדרך בה תבנו את הקומפוזיציה, וכדאי שתתנו לו את המקום הראוי בתכנון הצילום שלכם.
שעות הזהב (Golden Hour) - בשעות הבוקר המוקדמות ובשעות השקיעה, השמש נמוכה יותר בשמיים, והאור חם, רך ומלטף. גם אור ישיר שפוגע בפרחים עדיין יהיה עדין מספיק כדי ליצור אוירה נעימה שמתאימה לרוב צילומי הפריחה והטבע. זהו הזמן המושלם לצילום פרחים, כיוון שהאור מוסיף לתמונה תחושה של תקווה ואופטימיות.
נסו להגיע דווקא בזריחה לאזורי הפריחה שאתם אוהבים, שכן קרוב לוודאי שהם יהיו פחות עמוסים במטיילים וצלמים נוספים.

יום מעונן – התאורה הרכה והמושלמת - כאשר השמיים מעוננים, האור הופך להיות רך ואחיד, הצלליות עדינות יותר והצבע יראה אפרפר יותר מאשר בשעת הזהב ופחות רווי. בתנאים כאלה ניתן ליצור אוירה יותר פסטורלית ואף מסתורית למדי.
הזהרו שלא ליצור תמונות שטוחות ומשעממות מדי מבחינת האור, כי גם אם האובייקטים מהממם והקומפוזיציה מושלמת, האור הוא זה שיכתיב את ההצלחה של הפריים.
אור אחורי (Backlight) - כאשר השמש נמצאת מאחורי הפרח, היא יוצרת הילה קסומה ושקיפות מרהיבה בעלים, וכן, מדגישה את קווי המתאר החיצוניים שלו. האור הקונטרסטי מאפשר לצופה לראות את הפרח בדרך פחות מוכרת ושגרתית.
בצורה כזו ניתן לשלב ברקע "נקודות אור" בין הצמחיה והעלים כדי ליצור אפקט בוקה חלומי ומעניין.

פוקוס ועומק שדה בצילום פרחים
אחד ההיבטים החשובים ביותר בצילום פרחים הוא השליטה בעומק השדה ובפוקוס. הבחירה שלכם באילו אזורים בתמונה להיות חדים ובאילו להיות מטושטשים תשפיע ישירות על הסיפור שהתמונה מספרת ועל הרגש שהיא תעביר. עומק השדה לא רק קובע את מידת החדות בתמונה, אלא גם משמש ככלי להדגשת הפרח ולהכוונת העין של הצופה אל האלמנט החשוב ביותר בפריים.
עומק שדה רדוד – כשהפרח הוא גיבור התמונה
כאשר משתמשים בצמצם פתוח (f/2.8 – f/5.6), מתקבל עומק שדה רדוד, כלומר האזור שבפוקוס קטן מאוד ואילו הרקע והאלמנטים שלפני ואחרי הפרח הופכים למטושטשים. טכניקה זו מעולה לצילום פרחים בודדים, במיוחד כאשר רוצים לבודד אותם מהסביבה ולהעניק להם מראה רך וחלומי. מעבר לכך, בצמצמים פתוחים תוכלו לקבל בוקה (Bokeh) חלומי ואוורירי (בוקה היא הדרך בה הטשטוש נראה ברקע). ככלל, בעדשות היותר איכותיות ובצמצמים הפתוחים יותר הבוקה יהיה רך ונעים, וזה יוסיף לתמונה תחושת אומנותיות ורוגע.
עומק שדה רחב – כאשר הרקע הוא חלק מהסיפור
אם אתם מצלמים שדה פרחים נרחב ורוצים שאזורים נרחבים ממנו יופיעו בפוקוס, כדאי לבחור בצמצם סגור יותר (f/8 – f/16), מה שיאפשר למקד לא רק את הפרח הקרוב אליכם, אלא גם את השדה והנוף שמאחוריו. עומק שדה רחב מתאים לצילומים שבהם הרקע הוא חלק בלתי נפרד מהסיפור, כמו למשל שדה צבעונים אינסופי או מרבד כלניות ששוטף את העין בצבעים.


דיוק הפוקוס – איך להבטיח שהתמונה תהיה חדה היכן שצריך?
נקודת הפוקוס – תמיד מומלץ למקד את הפוקוס על האזור המשמעותי ביותר של הפרח. אם מדובר בפרח בודד, מקמו את הפוקוס על מרכז הפרח או על אחד מעלי הכותרת הקדמיים. אם מדובר בפרח עם אבקנים בולטים, כדאי לוודא שהאבקנים יהיו בפוקוס, שכן הם נקודת עניין מרכזית.
שימוש בפוקוס ידני (Manual Focus) – במקרים רבים, במיוחד בצילומי מאקרו, המצלמה עלולה להתקשות לקבוע את נקודת הפוקוס הנכונה. שימוש בפוקוס ידני יאפשר לכם לשלוט בדיוק היכן תהיה החדות ולמנוע טעויות פוקוס.

העמדה נכונה של המצלמה – כדי להבטיח שהפרח כולו יהיה חד במידת הצורך, נסו לצלם אותו במקביל למישור החדות של המצלמה, כך שכל האובייקט יהיה באותו עומק שדה ולא תיווצר ירידה בחדות בין חלקים שונים בפרח.
לסיכום – לצלם פרחים עם רגש, לא רק עם מצלמה
צילום פרחים הוא דרך נפלאה לספר סיפור – סיפור ישראלי של חיים, של טבע, של אור וצל. סיפור עם אופטימיות וצבע שכל כך נדרש בתקופה החשוכה שעברנו בשנה וחצי האחרונות.
בפעם הבאה שאתם יוצאים לשדה פורח, עצרו לרגע, התבוננו בפרחים שמולכם, וחשבו: איך אני מספר את הסיפור שלהם בצורה אסתטית ומרגשת, עבורי ועבור הצופים בתמונות שלי?
שימו לב לקומפוזיציה והמיקום של האובייקטים השונים, הוציאו החוצה את כל מה שלא תורם לסיפור המוביל. הקפידו להתאים את תנאיי התאורה לסיפור ולחזון שלכם. שחקו עם הפוקוס ועומק השדה כדי להוביל את מבטו של הצופה לאזור שנראה לכם הכי מעיין.
ובעיקר - צאו לטבע המהמם של מדינתנו היפה וצלמו תמונות מרהיבות שעדיין לא צילמתם.
רוצים לתרגל את הידע בפועל ולאמן את שרירי הצילום והכשרון שלכם?
הצטרפו אלינו לחדר כושר לצילום, לחודש מרץ שמתמקד בצילום טבע ופריחה. שם נלמד ונתרגל איך לצלם את הטבע בצורה הכי יפה שרק אפשר.
Commentaires